Glow
Hamam Vrouw WaterHamam Vrouw Handdoek

Wat is de oorsprong van een hammam?

Hammam betekent in het Arabisch "warmtebron" en is eigenlijk een erfgenaam van de Griekse en Romeinse thermen. We gaan terug in de tijd, de 12e eeuw om precies te zijn,  Hammams worden enorm populair in het Middellandse-Zeegebied. Door de heilzame werking ervan krijgt het de bijnaam "zwijgzame dokter".

In het 'Turks bad', 'hamam' of 'hammam' hangt als het goed is een dichte warme mist met een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius. Het tegenwoordige stoombad is een rechtstreekse voortzetting van het Calendarium in de Romeinse Thermen, of de vochtig/warme ruimte in de Hammam van de Moslims.

Overal in de Arabische en Turkse wereld kan men ze vinden, deze vaak prachtige stijlvolle badhuizen als deel van de religie, die op haar beurt weer een deel is van het culturele leven. Als men in het Midden-Oosten een badhuis bezoekt, terwijl men dat hier ook al gewend was, zal men ont­dekken dat de luchtvochtigheid daar lang niet zo hoog is. Meestal is er van de voor ons zo karakteristieke mist helemaal niets te merken. Enkele saunabe­drijven in ons land nemen overigens die trend over en hebben naast het eigen­lijke stoombad ook een veel minder warm en mistig Caldarium ingericht.

Voor het gebruikelijke stoombad wordt in ons land gebruik gemaakt van technische voorzieningen om de luchtvochtigheid zo hoog te krijgen dat er een duidelijke mist ontstaat bij een vaste temperatuur van 50 graden Celsius. Hier wast men zich ook niet in de badruimte, zoals in de Hammam, maar geniet men liggend of zittend van de weldadige invloed van de warme mist op het lichaam.