Glow
Hamam Vrouw WaterHamam Vrouw Handdoek

Wat is het verschil tussen een sauna en een stoombad? KAAMOS vs. AL-HAMAM?

Zowel de sauna als hamam zijn ontspannend en heilzaam voor het lichaam. Beiden zijn goed voor de huid, ontspannen en ontlasten van de spieren en het zuiveren van de poriën. Het grootste verschil zit echter in de vochtigheidsgraad. Een hamam verspreidt vochtige warmte via stoom, de sauna verspreidt droge warmte via een kachel.

De vochtige warmte in een hamam kan tot 50° oplopen en voelt daarom heet aan, kleine fijne waterdruppeltjes geleiden die warmte in de lucht. De nevel, die je dan op de huid voelt, zorgt voor een aangenaam, helend effect.

De droge warmte in een sauna kan tot 90° oplopen, de vochtigheidsgraad bedraagt nooit meer dan 30%. De warmte wordt verspreid door een kachel (elektrisch/hout, meer info hierover bij de FAQ onder sauna).

graph sauna vs hamam

Het stoombad heeft een milde, aangename uitwerking op voor­al de ademhaling, omdat de warme stoom de luchtwegen fijn "losmaakt". Een milde warmteprikkel verspreidt zich over het gehele lichaam, die heel anders aanvoelt dan in de sauna. In de sauna vindt de warmteoverdracht door middel van infrarode straling plaats. In een stoombad vindt de warmteoverdracht plaats door het vrijkomen van condensatiewarmte op de huid. Voor iedere liter water die op de huid condenseert komt 650 Watt aan warmte vrij. Kom hier te weten wat de gezondheidsvoordelen van een hammam zijn.

Net als de sauna zorgt het stoombad zo voor een opwarming van het lichaam. De uitwerking op het lichaam is dan ook gelijk aan die van de sauna. Na een verblijf van een kwartier in het stoombad blijkt de lichaam­stemperatuur even hoog te zijn als na een kwartier in de sauna, terwijl de luchttemperatuur daar toch zo'n 40 graden hoger is. Dit is te verklaren door het feit, dat in de sauna een grote verdamping van zweet op de huid plaats­vindt, waardoor de huid gekoeld wordt. Verdamping van zweet in het stoom­bad is niet mogelijk omdat daarvoor de luchtvochtigheid veel te hoog is. Omdat er bij het verblijf in het stoombad ook een hyperthermie - dat is een verwarming van het lichaam tot boven de normale temperatuur van 37 gra­den Celsius- zal optreden, moet dit bad net als de sauna, worden onderbro­ken door afkoelingen en rustperioden.

In de saunacyclus wordt het stoombad dan ook precies zo als de sauna gebruikt, compleet met luchtbad, afspoeling en dompelbad. Het is net als de saunacabine in de routing opgenomen. De correcte stappen om een sauna te nemen vindt u hier.