Glow
Glow sauna'sSauna Met Raam

Hoe houdt u uw sauna mooi en schoon ?

Om optimaal van uw sauna te kunnen genieten, moet u deze goed onderhouden. Hieronder volgen enkele tips om de saunaruimte met eenvoudige middelen schoon en mooi te houden. u verlengt er bovendien de levensduur van de sauna mee en geniet er meer van. Sauna accessoires en toebehoren vindt u hier.

Oppervlaktebehandeling

Strijk enkele lagen bootlak op de drempel en de deurhandgreep en eventueel op de houten vloer, het voetrooster of de trap. Zo behoudt u de finish van het hout en krijgt u een mooi en vuilafstotend oppervalk dat altijd mooi blijft. Saunabanken, rugleuningen en decoratieroosters aan beide kanten inoliën met saunaolie. Deze geurvrije impregnering vereenvoudigt het schoonmaken en zorgt voor een waterafstotend oppervlak. Let op: de binnenwanden en het plafond mogen niet behandeld worden. Als de sauna ramen of glaspartijen heeft, verdienen de onderlijsten tegen het glas extra aandacht. Hier ontstaat vaak condens dat het hout kan schaden. Zet de blootgestelde onderdelen in de bootlak of herhaal het impregneren met olie regelmatiger. 

Schoonmaken

Om de sauna in orde te houden, moet deze schoon en mooi worden gehouden. Schob de banken en de vloer. Gebruik gewone groene zeep. Dit is een mild en neutraal schoonmaakmiddel dat bovendien ouderwets lekker ruikt.

Thermometer en hygrometer

Om ervoor te zorgen dat de getoonde waarden correct zijn, moeten beide op een zijwand ten opzichte van de saunakachel worden gemonteerd op 1500 mm van de vloer.

Houten emmer en lepel

De houten emmer heeft een kunststof inzet die barsten na het gebruik voorkomt. Zet de emmer zo koel mogelijk, bij voorkeur op de vloer en nooit op de bovenste banken. Om de emmer en lepel zo mooi mogelijk te houden, raden wij aan het hout af en toe te impregneren met saunaolie. 

Saunastenen

De saunastenen zijn bestand tegen sterk verhitten en snel afkoelen. Het is van belang het steenreservoir op de juiste manier te vullen. 

Stenenmagazijn controleren

Doe dit bij voorkeur een paar keer per jaar - vooral als u de sauna regelmatig gebruikt. Ga als volgt te werk : pak alle stenen uit het reservoir. Zuig kleine steentjes en gruis op met de stofzuiger en verwijder kalk van de bodem van het stenenmagazijn. Leg alle hele stenen terug en vervang alle gebarsten stenen door nieuwe.

Berkentakken

De beste tijd om berkentakken te binden is het voorjaar als de bladeren wat groter zijn en er nog weinig of geen insecten zijn. Bind de takken tot een grote bos samen met een lengte van 50-60 cm. maak ook een oog in het uiteinde, zodat de takken aan de wand kunnen worden gehangen. Bewaar de takken ook in een plastic zak in de vriezer bewaren.Als u de takken gaat gebruiken, moet u deze eerst laten ontdooien in lauw water, waarna u de takken op het stenenmagazijn van de houtkachel met water begiet. De berkentakken zijn nu weer als nieuw, geuren heerlijk en kunnen worden gebruikt om uw lichaam te masseren. Het gevoel in een ijskoude winter berkentakken te voorschijn halen met de heerlijke geur van de zomer, is onovertroffen.

berkentakje

Andere aangename geuren in de sauna

Hang bij voorkeur een bosje jeneverbestakken in de sauna. Dat ziet er decoratief uit en zorgt voor een heerlijke geur die lang blijkt hangen.