Glow
Glow sauna'sSauna Met Raam

Waarom warme voetbaden zeker niet overslaan ?

'Maar ik heb helemaal geen koude voeten' is nog al eens de reactie als wij aanbevelen zowel voor als na het saunabad gebruik te maken van het warme voetenbad. Wij doen dit omdat het warme voetenbad wel iets meer betekent dan een hulpmiddel om een te grote afkoeling van onze voeten te voorkomen.

voetbad

Het is al lang bekend dat er via het zenuwstelsel bepaalde verbindingen lopen van de onderkant van onze voetzolen naar de huid op alle delen van ons lichaam. Zo heeft de ervaring ons bijvoorbeeld al geleerd dat we kou kunnen vatten als gevolg van te koude voeten. Omgekeerd is het ook mogelijk om door het verwarmen van de voetzolen te bereiken dat de haarvaten in de huid tot op ons hoofd wijder worden opengesteld.

Bij de koude afspoelingen en bij het gebruik van het dompelbad worden onder inwerking van de koude prikkels onze haarvaten vernauwd met als gevolg dat de afvoer van het teveel aan warmte dat zich nog binnen in ons lichaam bevindt, vertraagd wordt. Omdat de huid waar het koude water mee in aanraking komt voorheen goed verwarmd was, gaan onder invloed van de koude-prikkel sterk vernauwde haarvaten na verloop van tijd ook vanzelf wel weer wijder openstaan. Maar men kan dit proces aanzienlijk versnellen door het gebruik van de warme voetenbaden. En men voelt er zich nog erg behaag­lijk bij ook.