Glow
Glow sauna'sSauna Met Raam

Wat gebeurt er met je lichaam in de sauna ?

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal met je lichaam in de sauna ? Dat is een veelvoorkomende vraag bij mensen die voor het eerst kennismaken met dit spel van warm en koud. Het antwoord is simpel : Heel wat ! Maar we kunnen er direct aan toevoegen :

Alleen maar goede dingen! Kort samengevat het volgende: Je geeft je lichaam een training, je ververst de vochtreserves, je bouwt weerstand op en je geeft je lichaam en je psyche rust en ontspanning. Dit alles onder één voorwaarde : Als je er op een goede manier gebruik van maakt !

Je geeft je lichaam een training

  • In de sauna moet ons lichaam 'vechten'. In de cabine heerst een temperatuur van zo'n 50 C° op de vloer tot 100 C° aan het plafond. Om het lichaam niet onnodig zwaar te belasten is het aan te raden op de banken te gaan liggen of te gaan zitten met opgetrokken knieën, op zitvlak hoogte, zodat het lichaam zich zoveel mogelijk in één temperatuur zone bevindt. Door invloed van de warmte vindt in ons lichaam een vaatverwijding plaats. Aangezien er een gelijk volume in ons vaatstelsel aanwezig is zal de bloeddruk hierdoor iets afnemen. Ons lichaam probeert dit te corrigeren door de hartwerking iets aan te zetten om zo voldoende bloed te laten circuleren, maar door de rustsituatie neemt deze na een paar minuten al weer af. We gaan zweten om ons lichaam door middel van verdamping te koelen.

Je ververst je vochtreserves

  • Een geoefend sauna bader 'verliest' over het algemeen zo'n halve tot anderhalve liter vocht per sauna bezoek. Dit komt omdat onze bloedsamenstelling verandert tijdens het saunabaden, het lichaam wil dit gelijk houden en daardoor zendt het vocht uit. Het hiervoor benodigde vocht wordt daartoe uit allerlei vet-spier en huidweefsels onttrokken. Dat is ook duidelijk zichtbaar bij personen met oedemen (vochtophopingen in de weefsels); de gezwollen plekken zijn na een saunabad bij heb praktisch helemaal verdwenen.

  • Met het transpiratievocht wordt er echter niet alleen maar vocht (=water) aan ons lichaam onttrokken, maar bijvoorbeeld ook melkzuren die na een grote lichamelijke inspanning in de weefsels zijn achtergebleven. Het lichaam wordt zo door de van binnenuit aangevoerde bestanddelen van het transpiratievocht als het ware "schoongespoeld". Deze regelmatige opruiming van stofwisselingsresten en van stoffen die hier na ziekte processen zijn blijven hangen is een van de belangrijkste 'diepte-effecten' van het saunabaden.

  • Om het verlies van al dat vocht te compenseren wordt er door de nieren in een bepaalde periode na het saunabad minder vocht afgescheiden. De urinering wordt daardoor meer geconcentreerd en donkerder van kleur. Tijdens het saunabad zelf bestaat er echter nog een grote aandrang op de nieren. Om te voorkomen dat nadien de werking van de nieren teveel wordt afgeremd kan men door drinken na afloop van het bad het verloren gegane vocht weer aanvullen. Dat is vooral van belang voor mensen met nierklachten. De goede 'dieptewerking' van de sauna wordt het minst verstoord als men dit drinken kan uitstellen tot na afloop van het bad.

Je bouwt je weerstand op

  • In de sauna hoef je niet bang te zijn voor kouvatten. Bij regelmatig saunabezoek wordt je lichaam gehard en zul je ook buiten de sauna minder last hebben van kouvatten dan niet sauna bezoekers. In de sauna cabine doe je zoveel warmte op dat je de gang naar buiten in de frisse lucht en de koude douche daarna als prettig  ervaart. 

  • Ook bij een echte griep epidemie heeft de sauna haar waarde als afweermiddel bewezen.

Rustgevend voor lichaam en psyche

  • Hoewel er heel wat activiteit plaats vindt in ons lichaam, zoals we hierboven geschreven hebben, is het nemen van een sauna bad rustgevend voor lichaam en psyche. Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen: Je moet in de eerste plaats ruim de tijd nemen voor saunabezoek. 'Even naar de sauna' is er niet bij. Trek er tenminste twee uur voor uit. Je moet niet oververmoeid zijn als je naar de sauna gaat en je moet niet net een uitbundige maaltijd achter de gegeten hebben.

  • Bovendien moet je je in de sauna aan de huisregels houden. Dat wil zeggen: je moet alle facetten in een rustig tempo afwerken. Rustig voor douchen en in de cabine geen verhitte debatten voeren. Je moet zo ontspannen moeilijk gaan zitten of liggen. Rustig opstaan en kalmpjes aan de afkoel fase ondergaan. Rennen en schreeuwen, in het koude dompelbad plonzen en veel bewegen in de cabine of in het stoombad moet je achterwege laten. En tussen de diverse sauna rondjes in moet je ruim de tijd nemen om te rusten.