Glow
Glow sauna'sSauna Met Raam

Wat is een Finse sauna?

De sauna, zoals wij die nu kennen, is een Finse uitvinding !

De oorspronkelijke betekenis van het Finse woord sauna is 'kuil'. Men kan zich indenken dat houthakkers in het barre klimaat zich aan het houtvuur warmden en dat zij, om zich tegen de wind te beschermen, dat vuur in een kuil aanlegden. Vaak werd zo'n vuurkuil met boomstammen en aarde overdekt, waardoor de "Holsauna" ontstond. In Finland is nog een aantal van die oude "holsauna's" te vinden.

Later werden sauna's ook boven de grond in blokhutten gebouwd, oorspronkelijk nog verwarmd met behulp van een hoeveelheid opgestapelde stenen, die verhit werden door een open houtvuur. Tijdens het saunabad brandde het vuur niet. Uitsluitend de in de stenen opgeslagen warmte zorgde voor het verwarmen van de ruimte. Deze sauna's beschikten niet over een schoorsteen. Als de sauna "gaar" was - dat wil zeggen de juiste temperatuur had bereikt en tevens de wanden en het plafond zo warm waren dat ze warmte uitstraalden - werd het vuur gedoofd en de rook uit de ruimte verdreven. Het laat zich raden dat men een dergelijke "rooksauna" (Fins: Savusauna) zwarter verliet dan men er was ingekomen en dat het water in het meer na zo'n saunabad niet enkel diende voor afkoeling, maar zeker ook om zich te wassen...

Later is men in Finland saunakachels gaan ontwikkelen met een gesloten systeem, meestal nog wel met hout als stookmateriaal. De meeste sauna blokhutten zijn gebouwd aan één van de duizenden meren en meertjes die Finland rijk is. Ze zijn eigendom van particulieren die hun saunahuisje als weekendhuisje benutten voor een uitgebreid saunabad in familiekring. Als u ooit met vakantie in Finland was, heeft u ze ongetwijfeld gezien. En misschien hebt u er zelfs gebruik van gemaakt.

In Finland zijn nauwelijks openbare sauna's te vinden, en als ze er als zijn - bijvoorbeeld op campings- dan zijn ze in onze ogen nogal primitief. Voor toepassing in kleinere cabines, in woonhuizen en hotels, zijn de laatste jaren ook in Finland de elektrische sauna kachels in opkomst gekomen. Bijna ieder Fins huisgezin beschikt wel over een eigen saunacabine, die dagelijks gebruikt wordt. Zover zijn we in België nog lang niet.