Glow
Glow sauna'sSauna Met Raam

Wat is een stoomstoot ?

De goede ventilatie in een sauna cabine zorgt er voor dat de relatieve vochtigheid van de lucht zodanig laag blijft dat het uitgescheiden zweet gemakkelijk kan verdampen, Het wordt dan ook als een sterke prikkel ervaren als het koelend effect van deze verdamping plotseling niet meer optreedt. Dat gebeurt zodra iemand wat water op de stenen van de sauna kachel giet. Een onzichtbare wolk van waterdamp verspreidt zich dan snel via het plafond door de gehele cabine. Zodra deze vochtige lucht, "stoomstoot" genaamd, ons lichaam gereikt, slaan de hierin aanwezige waterdeeltjes op de huid neer en dragen daarmee een extra hoeveelheid warmte over, waardoor het zweten nog weer wordt bevorderd.

Meestal wordt aan he water menthol of eucalyptus olie toegevoegd, waardoor een heerlijk tintelend frisse lucht de cabine vult.

Voor de geoefende saunagast is de "stoomstoot" een hoogtepunt ven het saunarondje. Dat de toediener van de stoomstoot met applaus wordt bedankt voor zijn werk is een van de oude sauna tradities. Voor beginners is het vaak even schrikken en zij lopen meestal niet direct over van enthousiasme. Maar dat is een kwestie van gewenning, zoals zoveel in de sauna.

In een goede sauna zal er altijd op worden gelet dat er niet overmatig met water wordt omgegaan in de cabine. Hier geldt ook : overdaad schaadt. Door een te royaal watergebruik wordt de relatieve vochtigheid van de lucht te hoog en verliest de sauna een deel van zijn goede werking.