Glow
Glow sauna'sSauna Met Raam

Sauna of stoombad/hamam?

In de meeste saunabedrijven is er naast de (droge) sauna cabine ook een een stoombad. Het wordt  'Turks bad', 'hamam' of 'hammam' genoemd. Wie regelmatig gebruik maakt van zo'n stoombad, weet dat de uitvoering, de sfeer, maar vooral het klimaat in zo'n bad wel hemelsbreed verschillen van een sauna. Eenvoudig gezegd : een sauna is gevuld met uitzonderlijk warme, maar droge lucht, terwijl het stoombad een veel lagere temperatuur heeft, maar daarbij opvallend vochtig is. Er hangt als het goed is een dichte warme mist met een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius. Het tegenwoordige stoombad is een rechtstreekse voortzetting van het Calendarium in de Romeinse Thermen, of de vochtig/warme ruimte in de Hammam van de Moslims.

Overal in de Arabische en Turkse wereld kan men ze vinden, deze vaak prachtige stijlvolle badhuizen als deel van de religie, die op haar beurt weer een deel is van het culturele leven. Als men in het Midden-Oosten een badhuis bezoekt, terwijl men dat hier ook al gewend was, zal men ont­dekken dat de luchtvochtigheid daar lang niet zo hoog is. Meestal is er van de voor ons zo karakteristieke mist helemaal niets te merken. Enkele saunabe­drijven in ons land nemen overigens die trend over en hebben naast het eigen­lijke stoombad ook een veel minder warm en mistig Caldarium ingericht.

Voor het gebruikelijke stoombad wordt in ons land gebruik gemaakt van technische voorzieningen om de luchtvochtigheid zo hoog te krijgen dat er een duidelijke mist ontstaat bij een vaste temperatuur van 50 graden Celsius. Hier wast men zich ook niet in de badruimte, zoals in de Hammam, maar geniet men liggend of zittend van de weldadige invloed van de warme mist op het lichaam.

Het stoombad heeft een milde, aangename uitwerking op voor­al de ademhaling, omdat de warme stoom de luchtwegen fijn "losmaakt". Een milde warmteprikkel verspreidt zich over het gehele lichaam, die heel anders aanvoelt dan in de sauna. In de sauna vindt de warmteoverdracht door middel van infrarode straling plaats. In een stoombad vindt de warmteoverdracht plaats door het vrijkomen van condensatiewarmte op de huid. Voor iedere liter water die op de huid condenseert komt 650 Watt aan warmte vrij. Kom hier te weten wat de gezondheidsvoordelen van een hammam zijn.

Net als de sauna zorgt het stoombad zo voor een opwarming van het lichaam. De uitwerking op het lichaam is dan ook gelijk aan die van de sauna. Na een verblijf van een kwartier in het stoombad blijkt de lichaam­stemperatuur even hoog te zijn als na een kwartier in de sauna, terwijl de luchttemperatuur daar toch zo'n 40 graden hoger is. Dit is te verklaren door het feit, dat in de sauna een grote verdamping van zweet op de huid plaats­vindt, waardoor de huid gekoeld wordt. Verdamping van zweet in het stoom­bad is niet mogelijk omdat daarvoor de luchtvochtigheid veel te hoog is. Omdat er bij het verblijf in het stoombad ook een hyperthermie - dat is een verwarming van het lichaam tot boven de normale temperatuur van 37 gra­den Celsius- zal optreden, moet dit bad net als de sauna, worden onderbro­ken door afkoelingen en rustperioden.

In de saunacyclus wordt het stoombad dan ook precies zo als de sauna gebruikt, compleet met luchtbad, afspoeling en dompelbad. Het is net als de saunacabine in de routing opgenomen. De correcte stappen om een sauna te nemen vindt u hier.